WakaWaka naar Nepal

Katja Staartjes: “Over een week gaan Henk (Wesselius), Pieter Hemels, Roy Heiner, David Hemels en ik naar Nepal. We vertrekken de volgende ochtend direct richting Melamchi Pull en Kakani (2000 m) in het Helambu-gebied, ten noorden van Kathmandu. Die middag en de volgende ochtend zullen we de ‘inauguration ceremony’ bijwonen van de Shree Palchowk Secondary School, die wordt georganiseerd om de Stichting Topaspiraties en alle donateurs te bedanken voor de giften. Met deze donaties kan het nieuwe schoolgebouw worden gerealiseerd; hoe dankbaar is dat?! In dit aardbevingsbestendige gebouw (5 lokalen) kan binnenkort aan de helft van de 160 leerlingen les gegeven worden.

We zien er als team zeer naar uit om het resultaat in levende lijve te aanschouwen en de ceremonie bij te wonen. Heel bijzonder is verder, dat we de leerlingen van deze school kunnen verblijden met een WakaWaka Light. Voortkomend uit de samenwerking tussen WakaWaka, Kathmandu Outdoor en de Stichting Topaspiraties. Voor wie het niet kent: WakaWaka (‘Shine Bright’ in het Swahili) hanteert het principe buy one = give one. Dus iedereen die het zonnelampje of de zonnelader (de ‘power’) koopt, geeft er tegelijkertijd eentje weg in een ontwikkelingsland.
Specifiek bij Kathmandu Outdoor & Travel geldt: alle give-ones gaan naar Nepal via de Stichting Topaspiraties. Ik zie het als een groot voorrecht dat we deze lampjes mogen aanbieden in Kakani. Het was overigens nog een hele toer om de ‘give ones’ goed en wel te importeren; behalve WakaWaka, is onze vriend Chhiree Sherpa hier flink druk mee geweest. Maar het is gelukt!

Na de inauguratie ceremonie gaan we starten met onze korte trektocht. Via Tarkeghyang en Laurebina/Gosainkund (4600 m) zullen we naar Syabrubensi lopen, vlakbij het Langtang-dal. De laatste training hebben we achter de kiezen op de Veluwe, en het team is er na uren voorpret klaar voor! Ik zie er ongelooflijk naar uit om het land en Chhiree weer in de armen te sluiten. Er is niemand met wie ik afgelopen jaar zoveel mailcontact heb onderhouden. Hoe het land er verder werkelijk voor staat, gaan we aan den lijve ondervinden. ”