GASHERBRUM 1 (8068 M)

KRACHTEN BUNDELEN

Gasherbrum I (8068 m) – Pakistan – 2004

Nederlandse expeditie, zonder zuurstof
Klimteam: Katja Staartjes, Henk Wesselius, Amin Ullah Baig + Jhan Baig (Pakistan)
Route: normaalroute (Japans couloir, noordkant)
Top: 25 juli 2004, voltallige team, Nederlandse primeur
Compleet verslag: www.gasherbrum.nl

Gasherbrum_route

Hidden Peak

De expeditie naar de bergreus Gasherbrum I (G1) was voor Katja Staartjes de eerste zelfstandige expeditie naar een achtduizender: “Machtig, alles van begin tot einde zelf regelen en zelf verantwoordelijk zijn voor resultaat én proces. De G1 ligt vlakbij de berg K2 in het Karakoram-gebergte, ver van de bewoonde wereld. De reus wordt ook wel Hidden Peak genoemd, omdat je de berg in de acht dagen durende aanloop pas op het laatst ziet liggen. De Gasherbrum I kent de grootste technische uitdagingen rond de 7000 meter (een couloir van 70 graden) en de steile traverse vlak onder de top.

Kleinschalig

Het Nederlandse klimduo werd versterkt door twee Pakistaanse teamgenoten: de klimmers Amin Ullah Baig en Jhan Baig uit Shimshal (Hunza-vallei). In het basiskamp was er de ondersteuning door kok Allam.

Geduld

Bij aanvang van de expeditie was het uitstekend weer, maar vanaf 22 juni was dat voorbij. Dat was het begin van een lange periode met ‘waardeloos’ weer: eindeloze hoeveelheden sneeuw afgewisseld door dagenlange hoogtestormen met een enkele dag vebetering. Twee toppogingen werden ondernomen, maar leidden tot niets. Diverse expedities keerden onverrichterzake huiswaarts.

Topprestatie met een zwarte rand

Het geduld en doorzettingsvermogen werd uiteindelijk beloond: met prachtig weer stonden we met ons vierkoppige team op 25 juli op de spitse top van Gasherbrum 1. We haalden het hoogste punt door het samenspel met twee andere teams: het team van Ralf Dujmovits en Gerlinde Kaltenbrunner en een Spaans team onder leiding van Carlos Pauner.

De pret op de top was snel vergeten, toen tijdens de afdaling de Spaanse klimmer José Antonio Anton viel en daarbij dodelijk verongelukte. José had zich later bij het driekoppige team van Carlos gevoegd en was de hele topdag de langzaamste geweest. Misschien was hij niet goed genoeg geacclimatiseerd? We weten het niet. Feit is, dat hij een misstap maakte in de steile afdaling (we klommen die hele topdag zonder touwen) en viel, daarbij honderden meters omlaag tuimelend. Een vreselijke afloop van een prachtige beklimming en top-ervaring.

Hoewel succesvolle topbeklimmingen op deze Pakistaanse achtduizenders meestal vanaf eind juni worden gerealiseerd, waren de klimmers op 25 juli de eerste (en praktisch enige) toppers in 2004. Katja en Henk zijn tot nu toe de enige Nederlanders die op de top van de 8068 meter hoge Gasherbrum 1 hebben gestaan.

Call Now Button