CHO OYU (8201 M)

KENNISMAKEN MET 8000+

CHO OYU (8201 M) – TIBET – 1998

Expeditie: deelname Nederlandse expeditie via Snow Leopard Adventures, zonder O2
Klimteam: 20 Nederlandse klimmers + 3 Nepalese Sherpa’s
Route: normaalroute (westgraat + westwand)
Top: 20 mei 1998 samen met Nawang Sherpa, direct vanuit hoogtekamp op 7100 m. Eind mei bereikten nog 6 teamgenoten de top (waaronder Hans van der Meulen).

Het begin

Katja: “Voor mij was het de eerste expeditie naar een berg hoger dan 8000 meter. Cho Oyu is met 8201 meter de nummer zes van de wereld, maar behoort qua technische uitdagingen tot de ‘eenvoudige’ achtduizenders (voor zover je daar van zou kunnen spreken). Kortom: Cho Oyu – ‘de Godin van het Turquoise’ – is een ideale uitdaging als je wilt kennismaken met het klimmen op grote hoogte.
Voor mij begon het allemaal in 1995, toen ik een tocht maakte met Snow Leopard Adventures naar de Mera Peak (6460 m) via de prachtige route Makalu, East- & West col. Een tocht waar ik euforisch van terugkeerde. Toen Nepalkenner en Everest-beklimmer René de Bos daarna vroeg of ik belangstelling had voor deelname aan een Nederlandse expeditie naar Cho Oyu, hoefde ik niet lang na te denken.”

Nederlandse expeditie

Uiteindelijk zou René de Bos gaan samenwerken met berggids Robert Steenmeijer en ontstond een grote expeditie van 21 klimmers, ondersteund door 3 klimsherpa’s en expeditie-arts Marjolein Blans. Verdere deelnemers waren o.a. Marnix van der Werf, Evert Wesker, Winnie Koning, Yde de Jong, Paul Kwakkenbos, Arjan Dingemans, Pedro Bergevoet, Toon Smets en Lucie van Hout.
Tijdens deze expeditie zaten de weersomstandigheden mee: op 3 mei arriveerde het team in het basiskamp. Reeds op 17 mei vertrok een ploeg van 9 man sterk o.l.v. René de Bos voor een eerste toppoging, direct vanuit het kamp op 7100 meter (meestal C2 genoemd). Samen met Nawang Sherpa bereikte Katja op 20 mei 1998 de top. In de dagen erna haalden nog 6 teamgenoten de top; Sander, Yde, Toon, Pedro en de sterke klimmer Hans van der Meulen. Hij had zich na de beklimming van de voortop (central summit) van Shisha Pangma naderhand bij het team gevoegd.
Kortom: een succesvolle expeditie, en belangrijker, zonder ongelukken.
Eerdere Nederlanders die de top van Cho Oyu bereikten: Bart Vos (1987) en Ansja de Boer (1996).

Route

De normaalroute op Cho Oyu loopt vanuit Tibet. Je bereikt de werkelijke top pas, als je een gigantisch topplateau bent overgestoken. Helemaal aan het eind daarvan, krijg je zicht op de andere kant: het landschap in Nepal. In de verte, ca 50 kilometer verderop, liggen de Mount Everest en Lhotse. Bij goed weer zie je geheel links aan de horizon zelfs de nummer drie van de wereld: Kanchenjunga. Een prachtige topbeloning!

Call Now Button