THEATER LEZING

VERBREDEN VAN JE HORIZON

‘De gastvrijheid van de
lokale bevolking was
het grootste geschenk’

THEATERLEZINGEN I.S.M. MONDIAVISUEEL

In 2017 verzorgde bergbeklimmer en spreker Katja Staartjes in samenwerking  Mondiavisueel een serie theaterlezingen ‘Lopen over de grens’. Een inspirerende presentatie over een 2000 kilometer lange tocht door de Himalaya. Een extra optreden vond plaats in 2019 in Theater Philharmonie Haarlem. Het betreft een twee uur durende, speciale voorstelling met uitgebreid gebruik van video/muziek. Interesse om deze voorstelling te organiseren in schouwburg of theater? Neem dan contact op met Katja Staartjes of met Mondiavisueel.
In 2020 staat een nieuwe theatertour op het programma, over de dubbelexpeditie naar de achtduizender Manaslu met de titel: Manaslu2 – berg van de ziel.

Voorstelling Lopen over de grens

De presentatie Lopen over de grens verhaalt over het avontuur van de  Nepal Traverse, een extreme voettocht van 2000 kilometer en 125.000 hoogtemeters. Hiermee voltbrachten Katja en Henk tevens de vermaarde Upper Great Himalaya Trail van 1600 kilometer. Katja doet in deze multimediapresentatie verslag van dit bergavontuur door Nepal. Met name het westen van het Himalaya-land is totaal onontgonnen terrein voor toeristen. Het duo trok, grotendeels vergezeld door Chhiree Sherpa, van jungle tot hooggebergte. Ze kampeerden in het wild en waren in bewoond gebied te gast bij de lokale bevolking. Dat leverde uitzonderlijke ontmoetingen op. Het team liep tijdens de bergtocht tegen allerlei grenzen aan; die de natuur oplegde, grenzen tussen gebieden, grenzen qua welvaart en niet vergeten, de eigen limiet. Over deze bergtocht schreef Katja het boek Lopen over de grens.
In 2015 waren Katja en Henk ter plekke, toen Nepal getroffen werd door een rampzalige aardbeving van 7,8 op Richter. Met deze ingrijpende ervaring, en de daarop volgende wederopbouw waarbij Katja actief betrokken is, wordt de voorstelling afgesloten.

2020 – Voorstelling Manaslu2

Volgend jaar zal Katja in samenwerking met Jan Roeleveld deze nieuwe Mondiavisueel-voorstelling Manaslu2 componeren over de dubbelexpeditie naar de bergreus Manaslu.
De eerste keer kwam het vijfkoppige Nederlandse team bij toeval op deze achtduizender terecht. Pal voor vertrek naar de berg Shishapangma (8027 m) gingen de grenzen met Tibet dicht. Het team week uit naar de Berg van de ziel in Nepal, zoals de Manaslu ook wel wordt genoemd. Het was een tour de force om alles om te gooien en uiteindelijk kwamen de klimmers tot 7700 meter.
En halfjaar nadien vertrokken Katja en Henk voor de herkansing, opnieuw zonder zuurstof, maar nu slechts als klimteam van twee, ondersteund door kok Lobsang in het basiskamp. Het hoogst haalbare bleek nu de voortop, op 8130 meter. Wat gebeurde er? Hoeveel moed vraagt het om vlak onder de top om te draaien?

Data:

05 maart 2020 – Alkmaar – Theater de Vest

06 maart 2020 – Doetinchem – Schouwburg Amphion

09 maart 2020 – Rijswijk – Rijswijkse schouwburg

12 maart 2020 – Houten – Theater aan de Slinger

17 maart 2020 – Steenwijk – Schouwburg de Meenthe

25 maart 2020 – Oosterhout – Theater de Bussel

Meer informatie en kaarten bestellen: via Mondiavisueel of rechtstreeks via de betreffende theaters.

Vanaf het najaar van 2020 is deze nieuwe voorstelling te boeken door andere theaters.

N.B. Behalve Katja Staartjes zijn de sprekers voor het volgende seizoen van Mondiavisueel: Jolanda Linschooten, Danielle Braun en Eric Schuijt/Carla van Tatenhove. Zie de website en flyer van Mondiavisueel.

Call Now Button