THEATER LEZING

VERBREDEN VAN JE HORIZON

‘De gastvrijheid van de
lokale bevolking was
het grootste geschenk’

THEATERLEZINGEN

LEZING MANASLU KWADRAAT VERPLAATST NAAR MAART 2021.
In maart 2020 is in samenwerking met Mondiavisueel een nieuwe theatertour van start gegaan: ‘Manaslu2 – berg van de ziel’. Dit is de tweede tour, eerder verzorgde bergbeklimmer en spreker Katja Staartjes de serie Lopen over de grens’, over de 2000 km lange bergtocht door Nepal.

Voorstelling Manaslu2

De actuele voorstelling gaat over twee expedities naar de 8163 meter hoge bergreus Manaslu in Nepal. De eerste keer kwam het vijfkoppige Nederlandse team bij toeval op deze achtduizender terecht, want pal voor vertrek naar de berg Shisha Pangma (8027 m) gingen de grenzen met Tibet dicht. Het team week uit naar de Berg van de ziel in Nepal, zoals de Manaslu ook wel wordt genoemd. Uiteindelijk kwamen de bergbeklimmers tot 7700 meter.
Een halfjaar nadien vertrokken Katja en Henk voor de herkansing, opnieuw zonder zuurstof, maar nu als klimteam van twee, slechts ondersteund door kok Lobsang in het basiskamp. Het hoogst haalbare bleek nu de voortop, op 8130 meter, dertig meter onder de top. Wat gebeurde er? Hoeveel moed vraagt het om vlak onder de top om te draaien?
Kom luisteren naar het verhaal en kijken naar de indrukwekkende beelden van deze avonturen.
Voor meer informatie over beide expedities kijk op de pagina ‘Spannende Expedities’ van deze website.

Data:
De eerste drie voorstellingen (Alkmaar, Doetinchem, Rijswijk) hebben in maart 2020 plaatsgevonden. De resterende drie zijn afgelast vanwege Covid-19: Houten, Steenwijk en Oosterhout. Er zijn nieuwe data overeengekomen met de theaters, voor maart 2021, aanvang 20:00 uur:
– di 16 maart 2021: Steenwijk (De Meenthe, naast NS station)
– wo 24 maart 2021: Oosterhout (De Bussel)
– wo 31 maart 2021: Houten (Theater a/d Slinger, naast NS station).
Betrokkenen zijn op de hoogte gebracht via organisator Mondiavisueel, dan wel via het betreffende theater. Iedereen die reeds een kaart had gekocht/gereserveerd: deze kaarten zijn nog geldig en gaan over naar de nieuwe datum. Indien verhinderd op de nieuwe datum: gelieve contact op te nemen met organisator Mondiavisueel.
Elke voorstelling wordt een exemplaar van het nieuwe boek Topteams verloot, met prachtige foto’s van Menno Boermans, tevens fotograaf tijdens onze eerste Manaslu-expeditie. Een flink aantal van zijn foto’s van deze expeditie wordt ook getoond tijdens de voorstelling.

Voorstelling Lopen over de grens

De eerdere theaterlezing ‘Lopen over de grens’ verhaalt over het avontuur van de  Nepal Traverse, een extreme voettocht van 2000 kilometer en 125.000 hoogtemeters. Hiermee volbrachten Katja en Henk tevens de vermaarde Upper Great Himalaya Trail van 1600 kilometer. Katja doet in deze multimediapresentatie verslag van dit bergavontuur door Nepal. Met name het westen van het Himalaya-land is totaal onontgonnen terrein voor toeristen. Het duo trok, grotendeels vergezeld door Chhiree Sherpa, van jungle tot hooggebergte. Ze kampeerden in het wild en waren in bewoond gebied te gast bij de lokale bevolking. Dat leverde uitzonderlijke ontmoetingen op. Het team liep tijdens de bergtocht tegen allerlei grenzen aan; die de natuur oplegde, grenzen tussen gebieden, grenzen qua welvaart en niet vergeten, de eigen limiet. Over deze bergtocht schreef Katja het boek Lopen over de grens.
In 2015 waren Katja en Henk ter plekke, toen Nepal getroffen werd door een rampzalige aardbeving van 7,8 op Richter. Met deze ingrijpende ervaring, en de daarop volgende wederopbouw waarbij Katja actief betrokken is, wordt de voorstelling afgesloten.

Het betreft een twee uur durende, speciale presentatie met uitgebreid gebruik van video/muziek. In 2017/2018 werd deze voorstelling zeven maal vertoond. In mei 2020 stond een eenmalige herhaling gepland via Mondiavisueel in Houten. Door covid-19 is deze voorstelling geannuleerd. De nieuwe datum is nog niet zeker, maar wordt waarschijnlijk zaterdag 22 mei 2021. Zie ook de pagina van organisator Mondiavisueel.
Interesse om deze voorstelling te organiseren in schouwburg of theater? Neem dan contact op met Katja Staartjes of met Mondiavisueel.

Call Now Button