LOPEN OVER DE GRENS

GREAT HIMALAYA TRAIL DOOR NEPAL

Lopen over de grens – Great Himalaya Trail door Nepal

ISBN 978-94-6226-028-3
1e druk 2014, uitgeverij Lecturis
gebonden, 468 pagina’s (550 foto’s)
formaat 27,0 x 15,5 x 4,3 cm
€ 37,50 (incl. 9% btw) – geen verzendkosten voor bestellingen in Nederland.

Meer informatie over de expeditie: via de expeditie-pagina op deze site of via greathimalayatrail.nl

EEN GRENSVERLEGGENDE BERGTOCHT VAN 2000 KILOMETER

Lopen over de grens is een inspirerend verslag in woord én beeld van de Nepal Traverse, een extreme bergtocht die Katja Staartjes en Henk Wesselius ondernamen in de Himalaya, door onontgonnen gebied.
Het zijn verhalen over ontzagwekkende natuur, wonderbaarlijke ontmoetingen en de Nepalese cultuur. Daarnaast gaat dit boek over grenzen. Scheidslijnen tussen gebieden, grenzen die de natuur oplegt en de persoonlijke limiet.
Het betreft een bijzonder vormgegeven, luxe boek (468 pagina’s waarvan 300 fotopagina’s).

Great Himalaya Trail

Nepal heeft in de uiterste hoeken twee drielandenpunten met dezelfde buren: India en Tibet. Katja en Henk bedachten op de Vaalserberg om deze twee punten met elkaar te verbinden via een mega-tocht te voet (het fenomeen Great Himalaya Trail was toen nog onbekend). Het werd een onvergetelijk avontuur van 2000 kilometer en 125 kilometer klimmen en dalen – ruim 14x de Mount Everest op en af – waarbij 22 bergpassen boven de 5000 meter werden overschreden.

De opzet was kleinschalig: het duo werd voor het grootste deel van de tocht vergezeld door de Nepalees Chhiree Sherpa en op enkele stukken door een lokale drager. Het team doorkruiste een veelheid aan landschappen: van groene weiden, ondoordringbare jungle, kale hoogvlakten tot grootste bergmassieven. In de bewoonde wereld verbleven ze zoveel mogelijk bij de lokale bevolking wat bijzondere verhalen opleverde.

De Nepal Traverse betreft een uitbreiding van de vermaarde 1600 km lange Upper Great Himalaya Trail. Deze trail is wereldwijd slechts door een handvol mensen volbracht. Naast de Upper GHT is er een toegankelijker Lower-variant.

Katja Staartjes heeft dit boek in nauwe samenwerking gemaakt met bureau Hemels van der Hart van Pieter Hemels: Endeke Huisman verzorgde ontwerp en opmaak. Lecturis was de drukker en werd daarmee tevens de uitgever van dit bijzondere boekwerk.

Reviews

‘Fabuleus boek, een ongelooflijk spannend verhaal met schitterende foto’s.’
Radio 4 Passagio, Lex Bohlmeijer
lijn

‘Lopen over de grens is een genot voor iedere boekenliefhebber. Ik viel als een blok voor deze baksteen van ruim 450 pagina’s; aan iedere pagina is zorg en aandacht besteed. Staartjes neemt de lezer op een dusdanige manier mee in het avontuur dat je na lezing zelf door de Himalaya bent getrokken. Een enorme aanrader.’
Boekblad, Sjoerd Agterhof
lijn

‘Formidabel boek. De inhoud inspireert. Tot verder lezen, tot dromen over je eigen Nepal Traverse, tot daadwerkelijk op pad gaan.’
Op Pad, Noes Lautier
lijn

‘Een fascinerend essay in woord en beeld. Het relaas leest als een spiegel voor de manier waarop we in de westerse samenleving omgaan met angsten en risico’s, en met de grote vraagstukken van leven en dood.’
De Correspondent, Lex Bohlmeijer – Link naar artikel/podcast
lijn

‘Eén grote uitnodiging om een avontuur te beleven.’
Bergenmagazine, Robert Eckhardt
lijn

‘Jaloersmakend, maar het boek als zodanig is al een fraaie reis op zich.’
Eindhovens Dagblad, Rob Schoonen
lijn

‘De foto’s zijn van een adembenemende schoonheid en scherpte.’ … ‘Wat geweldig om als lezer deze tocht door laaggelegen valleien, door de Nepalese wildernis en langs steile besneeuwde berghellingen en gletsjers mee te mogen maken.’
EAST Magazine, Kester Freriks

lijn

Voor de complete recensies, zie de Media-pagina.

Call Now Button