MUSTANG / DOLPO 1

ONTDEKKINGSTOCHT

Exploring Dolpo & Mustang – najaar 2018

– Exploratieve doorsteek Mustang en Upper-Dolpo (Nepal) via de bergpassen Teri La (5700 m) en Ghemi La (5800 m)
– Team: Henk Wesselius, Chhiree Sherpa, Lal Bahadur, Katja Staartjes

Twee doelen

Katja: “Deze expeditie had twee doelstellingen: enerzijds projecten bezoeken waar Henk en ik als vrijwilliger bij betrokken zijn, anderzijds een doorsteek maken van het gebied Annapurna via Mustang naar Upper Dolpo. En wel via twee hoge en uitdagende bergpassen, die nauwelijks tot nooit worden overschreden: Teri La en Ghemi La.”

Zonnecollectoren & Herbouw in Helambu

Via Stichting Topaspiraties steunden we de Shree Palchok School in het Helambu-gebied (net ten NO van Kathmandu) met een nieuw gebouw, nadat dit bij de aardbeving van april 2015 was verwoest. In december 2015 waren we bij de feestelijke opening. In 2017 konden we met de stichting aanvullend helpen met de plaatsing van zonnecollectoren (voor warm douchewater) en de bouw van een keuken voor het nieuwe hostel.

We begonnen de reis met een bezoek aan de school, gelegen in het dorp Kakani op ruim 2000 meter hoogte. Nu konden we de resultaten en vorderingen met eigen ogen aanschouwen! Opnieuw was er een feestelijke happening, hartverwarmend.
Verder bezochten we drie gezinnen in de omgeving. Dankzij een groot aantal donaties kon de bouw van een nieuw huis worden gefinancierd. Meer hierover en over het vrijwilligerswerk van Stichting Topaspiraties: stichtingtopaspiraties.nl

Acclimatisatie Helambu

Na de ontmoetingen en bezoeken van de projecten vervolgden we de reis te voet door Helambu en liepen in een fraaie lust via Tarkeghyang, Tharepati en Chisopani terug richting Kathmandu. Dit gebied kennen we op ons duimpje, maar het was vooral een emotioneel weerzien. Op 25 april 2015 om 11:56 uur werd Nepal getroffen door een dramatische aardbeving van 7,8 op Richter. Op dat moment waren Henk en ik op 2200 meter tussen de dorpjes Kutumsang en Chisopani, zo’n 75 km van het epicentrum. Wij hadden geluk, maar velen niet: zo’n 9000 mensen vonden de dood bij deze aardbeving. Voor meer hierover, zie deze webpagina

Doorsteek Annapurna naar Mustang: Teri La

Na het bezoek aan Helambu vertrokken we samen met onze Nepalese vrienden Chhiree Sherpa en Lal Bahadur (LB) per jeep richting het Annapurna-gebied voor ons nieuwe avontuur. Onze eerste dagtocht ging naar Meta, weg van de gebaande paden, om vanuit daar door te trekken naar het afgelegen dorpje Naar (4000 m). De hoogte deed zich hier direct voelen, ondanks onze acclimatisatie vooraf. De doorsteek via Teri la vergde vier lange dagen, waarbij met name het terrein na de pas één grote wildernis en ontdekkingstocht was.

Doorsteek Mustang naar Upper Dolpo: Ghemi La

De Ghemi La ligt westelijk van het dorpje Ghemi, en wordt lokaal ook wel aangeduid als Ser La. Eigenlijk hadden we deze pas in omgekeerde richting willen nemen tijdens onze Great Himalaya Trail (voorjaar 2011), maar in dit jaargetijde is de overschrijding ten strengste verboden. Door de bergpas dan over te gaan, zou je volgens het lokale gebruik de goden ontstemmen, en dat zou onherroepelijk tot mislukte graanoogsten leiden. Derhalve kan deze pas alleen in de zomer en het najaar gedaan worden.
Dat dit ook dan zelden tot niet gebeurt, bleek wel in het dorp Ghemi. Niemand leek ons iets te kunnen vertellen over de aanlooproute. Waarvan we vernomen hadden dat die zeer lastig is. Door de wildernis trekken in Nepal is van een totaal andere orde dan trekken over gebaande paden of over ongebaand terrein in de Alpen. Dat hebben we wel ervaren tijdens onze GHT;) Het is dan ook een groot voordeel als je tips van de lokale bevolking opvolgt. Uiteindelijk lukte het om iemand te vinden die de route jaren geleden een keer had gedaan en die ons op weg kon helpen. En dat was maar goed ook, wat een avontuur!
De grote uitdaging zit vooral in het eerste stuk boven het dorp Ghemi, tot zo’n 5000 meter. Daarna kom je in een overweldigend open en kaal berglandschap. Voor de uiteindelijke doorsteek naar de pas gingen we (achteraf) te vroeg omhoog, en kwamen terecht een blokkenterrein van auto-formaat. Een flinke uitdaging om te traverseren, waarbij we achteraf dus beter pal omhoog hadden kunnen knallen over een vaag paadje dat bleek te bestaan. We maakten kamp op ruim 5000 meter achter de pas langs de rivier Nakhkhem Khola, en moesten de volgende dag een verbinding zien te vinden naar de reguliere route, richting het dorpje Chharka Bhot (4300 m). Flinke aardverschuivingen na de heftige moesson blokkeerden onze route, maar het lukte!

Daarna trokken we verder over de Mola La (5030 m) naar Shimen, dezelfde prachtige route zoals we die ondernamen tijdens onze Great Himalaya Trail. Eigenlijk was het plan om vanaf Shimen de Muri La te nemen, noordelijk naar Musigaon. En dan via Nisalgaon en de herdersroute langs Karang naar Kuwagaon. Vanaf de Reling La (4600 m) op deze herdersroute zagen we in 2011 het dorpje in de diepte liggen. Noordelijker kun je niet komen, en al jaren is het mijn droom om hier nog een keer naar toe te gaan. Helaas zat het er niet in dit keer: weggeslagen bruggen belemmerden de route te nemen.

Vandaar dat we naar Seldang trokken, om vandaar uit een voor ons nieuwe route te lopen: via Sela La (5100 m) en Nagdalo La (5350 m) keerden we terug naar de bewoonde wereld. En dan passeer je dus het beroemde azuurblauwe Phoksundo-meer (3600 m). Een natuurwonder en wat geweldig om deze plek nu in werkelijkheid te hebben bezocht en hiermee deze magistrale tocht te hebben kunnen afsluiten.

Call Now Button