EXPLORING DOLPO

NIEUWE ROUTES

Exploring Dolpo & Mustang – najaar 2018

Nederlandse (eigen) expeditie
Exploratieve doorsteek Mustang en Upper-Dolpo  (Nepal) via de bergpassen Teri La (5700 m) en Ghemi La (5800 m)
Team: Henk Wesselius, Chhiree Sherpa, Lal Bahadur, Katja Staartjesuccesvolle doorsteek Teri La en Ghemi La

Twee doelen

Katja: “Deze expeditie had twee doelstellingen: enerzijds projecten bezoeken waar Henk en ik bij betrokken zijn, en anderzijds een doorsteek maken van het gebied Annapurna via Mustang naar Upper Dolpo. En wel via twee hoge en uitdagende bergpassen, die nauwelijks tot nooit worden overschreden: Teri La en Ghemi La.”

Zonnecollectoren & Herbouw in Helambu

Via de Stichting Topaspiraties steunden we de Shree Palchok School in het Helambu-gebied (net ten noord-oosten van Kathmandu) met een nieuw gebouw, nadat dit bij de aardbeving van april 2015 was verwoest. In december 2015 waren we bij de feestelijke opening.
In 2017 konden we met de stichting aanvullend helpen met de plaatsing van zonnecollectoren (voor warm douchewater) en de bouw van een keuken voor het nieuwe hostel.

We begonnen de reis met een bezoek aan de school, gelegen in het dorp Kakani op ruim 2000 meter hoogte. Nu konden we de resultaten en vorderingen met eigen ogen aanschouwen. Opnieuw was er een feestelijke happening, hartverwarmend.
Verder bezochten we drie gezinnen in de omgeving, die we dankzij een groot aantal donaties konden helpen met de bouw van een nieuw huis. Meer over de projecten die we met de Stichting Topaspiraties ondernemen: stichtingtopaspiraties.nl

Acclimatisatie Helambu

Na de ontmoetingen en bezoeken van de projecten vervolgden we de reis te voet door Helambu (via Tarkeghyang en Tharepati terug richting Chisopani en Kathmandu). Dit gebied kennen we inmiddels op ons duimpje. Het was een bijzonder weerzien, en vooral emotioneel om op de plek te komen tussen de dorpjes Kutumsang en Chisopani, waar Henk en ik op 25 april 2015 waren, toen Nepal getroffen werd door de dramatische aardbeving (7.8 op Richter).

Doorsteek Annapurna naar Mustang: Teri La

Samen met onze Nepalese vrienden Chhiree Sherpa en Lal Bahadur (LB) vertrokken we per jeep richting Dharepani in het bekende Annapurna gebied voor ons avontuur. Van daaruit vertrokken we te voet richting het dorpje Naar op ruim 4000 meter hoogte. De hoogte deed zich hier direct voelen, ondanks onze acclimatisatie vooraf. De doorsteek via Teri la vergde vier lange dagen, waarbij met name het terrein na de pas één grote ontdekkingstocht is.

Doorsteek Mustang naar Upper Dolpo: Ghemi La

De Ghemi La ligt westelijk van het dorpje Ghemi, en wordt lokaal ook wel aangeduid als Ser La. Eigenlijk hadden we deze pas willen nemen tijdens onze Great Himalaya Trail in het voorjaar van 2011, maar in dit jaargetijde is de overschrijding ten strengste verboden. Door dan de bergpas over te gaan zou je volgens het lokale gebruik de goden ontstemmen, en dat zou onherroepelijk tot mislukte graanoogsten leiden. Derhalve kan deze pas alleen in de zomer en het najaar genomen worden. Maar dat het ook dan zelden tot niet gebeurt, bleek wel in het dorp Ghemi. Niemand leek ons iets te kunnen vertellen over de aanlooproute. Waarvan we vernomen hadden dat die zeer lastig is. Door de wildernis trekken in Nepal is van een totaal andere orde dan trekken over gebaande paden of over ongebaand terrein in de Alpen. Dat hebben we wel ervaren tijdens onze Great Himalaya Trail. Het is dan ook een groot voordeel als je tips van de lokale bevolking opvolgt. Uiteindelijk lukte het om iemand te vinden die de route jaren ervoor een keer had gedaan en die ons op weg kon helpen. En dat was maar goed ook, wat een avontuur!
De grote uitdaging zit vooral in het eerste stuk boven het dorp Ghemi, tot zo’n 5000 meter. Daarna kom je in een overweldigend open en kaal berglandschap. De doorsteek naar de pas was flink zoeken, de afdaling daarna sprak voor zich. We moesten toen een verbinding zien te vinden naar de reguliere route, richting het dorpje Chharka Bhot. Flinke aardverschuivingen na een heftige moesson blokkeerden onze route, maar het lukte!

Daarna trokken we verder over de Mola La, en via Shimen naar Seldang, dezelfde onherbergzame maar prachtige route zoals we die ondernamen tijdens onze Great Himalaya Trail. Vanaf Seldang was het voor ons nieuw: via Sela La en Nagdalo La keerden we terug naar de bewoonde wereld. En dan passeer je dus het beroemde azuurblauwe Phoksundo meer. Een natuurwonder en wat geweldig om deze plek nu in werkelijkheid te hebben bezocht.

Call Now Button