MOUNT EVEREST (8848 M)

GODIN VAN DE LUCHT

MOUNT EVEREST (8848 m) – Nepal – 1999

Expeditie: deelname internationale expeditie via Britse OTT
Klimteam: 19 westerse klimmers (leider John Tinker) + 7 Sherpa’s
Route: normaalroute via Nepal (via zuidcol, zuidoost-graat en Hillary Step)
Zuurstof: extra O2 door Katja gebruikt vanaf kamp 4 op 7950 meter (alleen in klim omhoog)
Top: 13 mei 1999, samen met 11 teamgenoten
1e Nederlandse vrouw op de top van Everest (4e Nederlander)
Boek over Everest-beklimming: Hoog spel

Chomolungma

Door het succes op Cho Oyu in 1998 en het uitzicht vanaf de 8201 meter hoge top richting Mount Everest, begon het denkproces over een eventuele beklimming van de 600 meter hogere nummer één van de wereld. De ‘godin van de lucht’ (Sagarmatha), zoals de Nepalezen de hoogste berg noemen. De Sherpa’s refereren naar haar als ‘moedergodin van de aarde’ (Chomolungma). Hoewel er aanzienlijk moeilijker bergen zijn, kun je in absolute zin nooit hoger komen dan de 8848 meter hoge top van Everest. En dat maakt de berg uniek. En dus is de berg, net zoals de hoogste berg van West Europa, Mont Blanc, druk bezocht. En drukte is bepaald niet iets waar Katja van houdt bij het klimmen. Toch was het een droom, de Everest beklimmen.

Kans

Katja: “Deelnemen aan een georganiseerde (commerciële) Everest-expeditie was de kans om werkelijk naar de hoogste berg ter wereld te gaan. En daarmee de beroemde plekken zoals de Khumbu-ijsval en de Hillary Step zelf te ervaren. Plus het bood me de mogelijkheid om meer ervaring op te doen. Vanuit Nederland waren er geen initiatieven voor een expeditie, dus schreef ik mij in voor een internationale expeditie van het Britse OTT (Out There Trekking).
Uiteindelijk haalden uit ons team dertien klimmers de top (8 westerlingen en 5 Sherpa’s) de top. Op 12 mei was de aftrap door Willy Benegas en de rest van ons bereikte de top op 13 mei 1999. Gelukkig viel de drukte erg mee: ik klom vanaf 8600 meter alleen en dus ook de beroemde Hillary-step. Totaal bereikten die dag ruim 20 klimmers de top.
Dit topsucces werd daarna teniet gedaan door de dood van onze teamgenoot Micheal Matthews, hij was die dag de laatste die het hoogste punt bereikte, samen met een van de gidsen. Tijdens de afdaling naar zuidcol, is de jonge Brit in een opstekende storm vermist geraakt. Een afschuwelijke afloop. Tot op de dag van vandaag is zijn lichaam niet teruggevonden en weten we niet wat er met hem is gebeurd.

Ingrijpend

Niet alleen door de afloop, maar in velerlei opzicht was deze expeditie een ingrijpende ervaring. Ik vertel daarover uitgebreid in mijn boek Hoog spel. De Everest-beklimming heeft mij veel gebracht. Dankzij deze expeditie – en de eerdere deelname aan expedities naar Cho Oyu en Mera Peak – deed ik de ervaring op om zelfstandig expedities te ondernemen. In kleinere teams en naar bergen waar het rustig is. En werd ik uitgenodigd om tijdens bijeenkomsten te vertellen over het ‘bereiken van de top’. Anderen inspireren is een belangrijk deel van mijn huidige werk geworden.”

Everest animatie

De onderstaande animatie is gemaakt in Google Earth in samenwerking met NOS op 3.
Zie ook deze link van de betreffende nieuwspagina van NOS op 3 (d.d. 25 mei 2016, herhaald op 9 mei 2017).

Call Now Button