Opening School Kakani Nepal

Terug uit de bergen! Hierbij verslag van de openingsceremonie van het nieuwe gebouw van de Shree Palchok School in Kakani (Sindhupalchowk, Helambu-gebied Nepal), mogelijk gemaakt door donaties aan de Stichting Topaspiraties.
Deze ceremonie woonden Henk en ik bij op 30 december jl., samen met Chhiree Sherpa, Roy Heiner, Pieter en David Hemels. Het was een hele happening, met leerlingen, ouders, leraren, de schoolraad en enkele politiek afgevaardigden. Er was zelfs aandacht van de pers (ABC Television); het schoolgebouw is het eerste aardbevingsbestendige prefab-gebouw dat volledig gebouwd is met Nepalese materialen. Eerder werd een dergelijk gebouw in de regio opgeleverd, gebouwd met bouwmateriaal uit India. Gezien de blokkades van afgelopen tijd aan de Indiase grens (er kon niets geimporteerd worden), was dit geen optie. Dit is het bewijs dat Nepal het ook zelf kan!
Vanzelf ging dat overigens niet: de laatste drie weken van december is er dag en nacht doorgewerkt om het gebouw gereed te hebben voor de 30e december. En dat is gelukt, met een geweldig resultaat! Vier nieuwe lokalen zijn neergezet, en gereed voor gebruik. Daarmee kan ongeveer de helft van de 160 leerlingen de noodonderkomens (van zink en wat tenten) verlaten.

Het was een unieke belevenis om de ceremonie mee te maken: een middagvullend programma met speeches, zang, gedichten en dans. Wij van onze kant boden de laatste financiele bijdrage aan, een hele stapel contante rupees. Totaal bedroeg de donatie de afgelopen maanden aan de school: € 28.000,- (op een totale begroting van het nieuwe gebouw van € 30.000,-). Verder konden we de school verblijden met twee topografische landkaarten (wereld en Azie), schriften en diverse sportmaterialen (voor voetbal, volleybal en badminton). Zeer dankbaar was het om de leerlingen tot slot persoonlijk een set kleurpotloden en een WakaWaka Light (de Give Ones via de verkoop bij de winkels van Kathmandu Outdoor) te kunnen overhandigen.

Met grote dank aan: alle donateurs, WakaWaka en Kathmandu Outdoor & Travel!
Voor updates en een overzicht van de besteding van alle donaties (ruim veertige mille begin januari 2016), zie het blog op de expeditiesite gurlamandhata.nl.

N.B. De ceremonie is op televisie uitgezonden tijdens het nieuws van 1 januari om 19 uur. Hier de link naar youtube: