NEPAL TRAVERSE (GHT)

GREAT HIMALAYA TRAIL

Nepal Traverse / Upper Great Himalaya Trail – 2011 / 2013

Team: Katja Staartjes, Henk Wesselius, grotendeels samen met Chhiree Sherpa.
Tocht: te voet van het NW-drielandenpunt naar het NO-drielandenpunt door Nepal. Totaal 2000 km + 125.000 hoogtemeters. Het betreft een uitbreiding van de Upper Great Himalaya Trail (GHT). Er werden 22 passen boven de 5000 meter overschreden waaronder de technische passen Tilman, Tashi Labtsa, Amphu Labtsa, West Col and East Col.
Etappe 1 – 2011: Darchula noordwaarts naar Tinkar La (drielandenpunt NW, startpunt Traverse), daarna door West-Nepal → Jomsom
Etappe 2a – 2012: Jomsom → Syabru
Etappe 2b – 2012: Syabru → Hongon (Tumlingtar)
Etappe 3 – 2013: Tumlingtar → voorbij het Kanchenjunga basiskamp → Taplejung
Uitgebreid verslag: www.greathimalayatrail.nl
en via het omvangrijke reisverslag/fotoboek Lopen over de grens – Great Himalaya Trail door Nepal

Droom

Katja: “Het idee van de Nepal Traverse ontstond eind 2008, toen Henk en ik het Krijtlandpad liepen, waarbij je langs het Nederlandse drielandenpunt op de Vaalserberg komt. Op dit hoogste punt van Nederland, 322 (!) meter boven zeeniveau, moesten we ineens aan Nepal denken en concludeerden dat dit land in de uiterste hoeken twee drielandenpunten heeft met dezelfde buren: India en Tibet (China). Zonder de locatie en hoogte van deze punten te weten, bedachten we onze nieuwe expeditie: een megatocht te voet van punt naar punt. Een droom was geboren.

Realisatie

Hoewel tijdsintensief, was het alleen al geweldig om onze droom om te zetten in een plan de tocht in twee delen te lopen. Uiteindelijk werden het vier etappes door pech aan het begin. De opzet was kleinschalig: Chhiree Sherpa trok op op drie van de vier etappes met ons mee. Hij was van onschatbare waarde in de contacten met de lokale bevolking. Op een aantal stukken werden we ondersteund door een plaatselijke drager, gezien hoeveelheid eten en klimmateriaal in de rugzak. Overnachten deden we in de tent of via homestays, bij mensen thuis. In de meer toeristische gebieden verbleven we in lodges.

Great Himalaya Trail (GHT)

Er is grote overlap tussen onze trektocht en de Great Himalaya Trail (GHT) door Nepal, die internationaal bekendheid geniet. Er is een Upper-variant (door veelal ruige en hoge berggebieden) en een Lower-variant (door meer toegankelijk gebied).
Toen we begonnen met ons plan, wisten we niet van het bestaan van de GHT. In 2010 – ik was in Kathmandu om informatie te verzamelen – hoorde ik er voor het eerst over. Toevalligerwijze bleek ons idee praktisch overeen te komen met de GHT-tocht. We besloten dan ook om de Upper-GHT in zijn geheel te volgen en we maakten dankbaar gebruik van de informatie van grondlegger Robin Boustead. De tocht die we liepen is ca. 400 kilometer langer dan de Upper GHT, gezien de extra lus die we maakten in het wilde uiterste westen van Nepal naar het drielandenpunt, onontgonnen terrein voor klimmers en wandelaars. We doopten de tocht tot ‘Nepal Traverse’.
N.B. Grote delen van de Upper GHT gaan door de wildernis waar geen pad is, of je verzeild raakt temidden van tientallen beestenpaadjes. Daarnaast is klimervaring en materiaal nodig (touw, sneeuwankers, ijsschroeven etc) voor de volgende bergpassen: Tilman Pass (5310 m, Langtang), Tashi Labtsa (5755 m, Rolwaling), en in het Everest-gebied bij Amphu Labtsa (5845 m), West Col (6140 m) en East Col (6180 m). Ook de hoge passen in Dolpo (met name Yala La en Nyingma La) en het stuk in het uiterste oosten (Lumbha Sambha & Nango La) moeten zeer serieus worden genomen.

Grensverleggend avontuur

De totale tocht was een groots avontuur door ontzagwekkende natuur, met bijzondere ontmoetingen met de bewoners en cultuur van Nepal. Een onvergetelijke ervaring, maar ook een tocht van pieken en dalen, waarin we geconfronteerd werden met diverse grenzen: omstreden landsgrenzen, scheidslijnen tussen gebieden en bevolkingsgroepen, beperkingen die de natuur ons oplegde als ook armoede en de grenzen aan commercialisering. En niet te vergeten onze eigen limiet.”

Tijdsbeslag

Upper Great Himalaya Trail: 1600 km + 98.000 hoogtemeters, 88 loopdagen
Nepal Traverse: 2000 km + 125.000 hoogtemeters, 108 loopdagen

Meer weten?

Lees het hele avontuur op www.greathimalayatrail.nl (hier is ook op onze route in te zoomen via Google Maps)
Lees het boek Lopen over de grens of blader door het boek
Beluister het interview via de Correspondent

Theaterlezing Nepal Traverse

In 2017 verzorgde Katja in samenwerking met Mondiavisueel een zevental theaterlezingen over de 2000 km lange voettocht door Nepal. Dit betreft een speciale voorstelling met uitgebreid gebruik van muziek en videobeeld.
Een extra open voorstelling staat gepland in het Theater van Haarlem (Philharmonie, lange Begijnestraat 11) op zaterdag 9 februari 2019. Meer info en kaarten: https://www.theater-haarlem.nl/home/