PORTRET

PASSIE VOOR DE BERGEN

KATJA STAARTJES – (ONLINE) SPREKER & BERGBEKLIMMER

Bergbeklimmer Katja Staartjes beklom een aantal toppen hoger dan 8000 meter, waaronder Mount Everest als eerste Nederlandse vrouw. Zij leidde enkele expedities en had samen met haar partner Henk Wesselius de Nederlandse primeur op Gasherbrum I (8068 m) en de voortop van Manaslu (8130 m). Het stel volbracht verder de Great Himalaya Trail, een extreme bergtocht door de Nepalese Himalaya.

Katja inspireert organisaties als (online) Spreker met haar beelden en verhalen. Live of via een webinar. Zij koppelt haar expeditie-ervaringen aan thema’s als teamwork, leiderschap, veerkracht en wendbaarheid. Behalve als motivatie-spreker werkt Katja als (team)coach. Eerder deed de bergbeklimster uitgebreide management-ervaring op in vaste en interim-posities in zowel bedrijfsleven als publieke sector.

Katja is auteur van de boeken Hoog Spel, Top Inspiratie (vertaald als Peak Performance), Lopen over de grens en TopTeams – samen bergen verzetten. Laatstgenoemd boek bereikte de shortlist voor de verkiezing van ManagementBoek van het Jaar 2020.
Katja Staartjes ondervond in 2015 aan den lijve het drama van de aardbeving (7.8 op Richter) in Nepal. Zij is nadien door de Nepalese overheid benoemd tot goodwill ambassadeur voor het Himalaya-land. Daarnaast is ze als vrijwilliger betrokken bij de hulp aan Nepal via Stichting Topaspiraties.
In 2023 ontving Katja drie onderscheidingen, o.a. de ridderorde van Oranje-Nassau, voor haar betekenis in de Nederlandse bergsport en haar bijdrage aan Nepal.
Op de media-pagina van deze site is een selectie podcasts/interviews/recensies te vinden.

Passie voor de bergen

Katja: “In mijn studententijd ontdekte ik dat mijn passie in de bergen ligt; ik maakte een trektocht in de Alpen. De fysieke inspanning, je aanpassen aan die majestueuze natuur, de stilte en reflectie en het verkennen van je grenzen. Maar bovenal de intense band die je met je tochtgenoten opbouwt… Geweldig!”
Wat begon met het maken van trektochten, groeide uit tot bergbeklimmen. In 1994 maakte Katja kennis met de Himalaya en in 1998 nam ze deel aan haar eerste expeditie naar een ‘achtduizender’: Cho Oyu. Een jaar later volgde deelname aan een Everest-expeditie. Door deze avonturen kreeg de bergbeklimster de ervaring om zelfstandig expedities te ondernemen en leiden. Vaste expeditie-partner van Katja is haar man Henk Wesselius.

CV – Bergen

– 2022: Mustang & Dolpo II: via de nauwelijks overschreden bergpas Kekyap La (5800 m) naar het einde van de wereld in Upper Dolpo: Kugaon. Plus bezoek school hulpproject Chharka Bhot.
– 2021: Doorsteek Khaptad National Park – Rara National Park (FarWest Nepal)
– 2019: Poging doorsteek Dudh Kund – Lukla + bezoek hulpprojecten regio Solo (Nepal)
– 2018: Exploring Mustang & Dolpo Nepal (6000 m, Teri La & Ghemi La) + bezoek hulpprojecten regio Helambu
– 2017: Adventure trekking Solo – Rolwaling (Numbur) + bezoek hulpproject regio Solo
– 2016: Bezoek Nepal in kader ambassadeurschap en hulpprojecten regio Helambu
– 2015: Gurla Mandhata (7694 m) Tibet – afgebroken door de aardbeving 7,8 op Richter in Nepal
– 2011 – 2013: Nepal Traverse (2000 km), uitbreiding op de Upper Great Himalaya Trail (1700 km)
– 2008: Manaslu (8163 m) – Nepal, voortop 8130 m (1e Nederlander, met Henk Wesselius), zonder O2
– 2006: Dhaulagiri (8167 m) – Nepal, tot 7700 m
– 2004: Gasherbrum 1 (8068 m) – Pakistan (1e Nederlander, met Henk Wesselius), zonder O2 (bekroond met de Herman Plugge Irish Coffee Award)
– 2003: Ama Dablam (6856 m) – Nepal
– 2001: Urus, Ishinca, Copa, Tocllaraju (6134 m) – Peru
– 1999: Mount Everest (8848 m) – Nepal (eerste Nederlandse vrouw, vierde Nederlander), O2 vanaf 7950 m
– 1998: Cho Oyu (8188 m) – Tibet, zonder O2
– 1995: Mera Peak (6467 m) – Nepal
– 1994: Thapa / Damphus Peak (6012 m) – Nepal
– Alpen: reguliere beklimmingen zoals Salbit sudgrat, Salbitzahn, Aig. Verte Whymper couloir, Aig./Traversee du Plan, Tour Ronde, Chapelle de la Gliere, Arête Cosmiques, Arete Rochefort, Bianco graat, etc.
– Schotland: reguliere ijsklim-routes zoals Smith’s Gully, Beinn an Dothaidh Taxus (Creag Meagaidh), Central Gully, Comb Gully buttress, Green Gully (Ben Nevis), etc.

LIVE OF ONLINE – MOTIVATIE SPREKER

Met adembenemende beelden, spannende belevenissen en dilemma’s neemt Katja je mee naar op avontuur. Een klimexpeditie is een metafoor bij uitstek voor leven & werk. Tijdens de lezing worden parallellen getrokken naar teamwork, leiderschap en omgaan met verandering en onzekerheid. Met interactie. Impact gegarandeerd.

overkatja3_inspirerendeboeken_katjastaartjes_300x173INSPIRERENDE BOEKEN

TopTeams – samen bergen verzetten is een inspiratieboek voor leiders & teams, met fraaie foto’s van Menno Boermans. Lopen over de grens gaat over een bergtocht door de Himalaya. Het boek Hoog spel is het persoonlijke verslag van Katja’s Everest-beklimming. Top Inspiratie is alleen nog 2e hands te koop. Wel is nieuw leverbaar de Engelse vertaling daarvan: Peak Performance.

overkatja4_teamontwikkeling_katjastaartjes_300x173TEAM ONTWIKKELING

Katja Staartjes is afgelopen jaren vanuit haar lezingen steeds vaker ingeschakeld bij advies- en coachingstrajecten, zowel op gebied van persoonlijk leiderschap als teamontwikkeling. Zij richt zich steeds meer op deze kant van haar werk. Katja beschikt over licenties Management Drives en Deep Democracy.

Call Now Button