PORTRET

PASSIE VOOR DE BERGEN

INSPIRATIE UIT DE BERGEN

Bergbeklimmer Katja Staartjes beklom een aantal toppen hoger dan 8000 meter, waaronder Mount Everest als eerste Nederlandse vrouw. Zij leidde enkele expedities in het hooggebergte en had samen met haar partner Henk Wesselius de Nederlandse primeur op Gasherbrum I (8068 m) en de voortop van Manaslu (8130 m). Het stel volbracht verder de Upper Great Himalaya Trail, een extreme bergtocht van 2000 km door de Nepalese Himalaya.
Katja inspireert organisaties door haar expeditie-belevenissen via beeldlezingen te koppelen aan thema’s als samenwerken, leiderschap en verander-management. Behalve als motivatie-spreker werkt Katja als trainer/coach. Eerder deed de avonturier uitgebreide management-ervaring op in vaste en interim-posities in zowel het bedrijfsleven als de publieke sector. Van haar hand verschenen de boeken Lopen over de grensTop-inspiratie en Hoog spel. Momenteel werkt zij in samenwerking met bergsportfotograaf Menno Boermans aan een nieuw boek: Topteams – samen bergen verzetten.
Door haar vele bezoeken aan Nepal, kan Katja beschouwd worden als Nepal-kenner. Zij is in 2015, na de zware aardbeving (die ze persoonlijk meemaakte), door de Nepalese overheid benoemd tot goodwill ambassadeur voor het Himalaya-land.

Bergbeklimmer

Katja: “In mijn studententijd ontdekte ik dat mijn passie in de bergen ligt; ik maakte een trektocht in de Alpen. De fysieke inspanning, die majestueuze natuur, het verkennen van je grenzen, de stilte en daardoor reflectie, maar bovenal de intense band die je met elkaar opbouwt… Geweldig!”
Wat begon met het maken van trektochten, groeide uit tot bergbeklimmen. In 1994 maakte Katja kennis met de Himalaya en in 1998 nam ze deel aan een expeditie naar de ‘achtduizender’ Cho Oyu. Een jaar later volgde deelname aan een Everest-expeditie. Door deze avonturen kreeg de bergbeklimster de ervaring om zelfstandig expedities te ondernemen. Vaste expeditie-partner van Katja is haar man Henk Wesselius. Het meest recente project van het duo betrof een expeditie naar de Gurla Mandhata, die pal na aanvang werd afgebroken door de verwoestende aardbeving in Nepal.

CV – Bergen

– 2015: Gurla Mandhata (7694 m) – afgebroken door de aardbeving in Nepal
– 2011 – 2013: Nepal Traverse (2000 km), uitbreiding op de Upper Great Himalaya Trail (1600 km)
– 2008: Manaslu (8163 m) – Nepal, voortop 8130 m (Nederlandse primeur, met Henk Wesselius), zonder O2
– 2006: Dhaulagiri (8167 m) – Nepal, tot 7700 m
– 2004: Gasherbrum 1 (8068 m) – Pakistan (Nederlandse primeur, met Henk Wesselius), zonder O2
– 2003: Ama Dablam (6856 m) – Nepal
– 2001: Urus, Ishinca, Copa, Tocllaraju (6134 m) – Peru
– 1999: Mount Everest (8848 m) – Nepal (eerste Nederlandse vrouw, vierde Nederlander)
– 1998: Cho Oyu (8201 m) – Tibet, zonder O2
– 1995: Mera Peak (6461 m) – Nepal
– 1994: Damphus Peak (6000 m) – Nepal
– Alpen: reguliere beklimmingen zoals Salbit sudgrat, Salbitzahn, Aig. Verte Whymper, Aig./Traversee du Plan, Tour Ronde, Chapelle de la Gliere, Arête Cosmiques, Arete Rochefort, Bianco graat, etc.
– Schotland: reguliere ijsklim-routes zoals Smith’s Gully, Beinn an Dothaidh Taxus (Creag Meagaidh), Central Gully, Comb Gully buttress, Green Gully (Ben Nevis), etc.

hartwerkers 2014

overkatja2_motivatiespreker_IMG0928_300x173

MOTIVATIE SPREKER

Aan de hand van adembenemende beelden, spannende belevenissen en dilemma’s neemt Katja je mee naar de top. Een klimexpeditie is een metafoor bij uitstek voor leven en werk. Tijdens de lezing worden parallellen getrokken naar uitdagingen op gebied van samenwerken, leiderschap en omgaan met veranderingen. Een lezing kan worden uitgebreid naar een (team)training.

overkatja3_inspirerendeboeken_katjastaartjes_300x173INSPIRERENDE BOEKEN

Het boek Lopen over de grens is het persoonlijke reisverslag van Katja over een grensverleggende bergtocht door Nepal. In Top-inspiratie worden lezers via 50 thema’s geïnspireerd om dromen om te zetten in concrete doelen, en die te realiseren. Het boek is vertaald in het Engels als Peak Performance. De beklimming van de Mount Everest wordt beschreven in Hoog spel; dit boek is alleen nog tweedehands te koop.

overkatja4_teamontwikkeling_katjastaartjes_300x173TEAM ONTWIKKELING

Katja Staartjes is afgelopen jaren regelmatig ingeschakeld bij trainings- en coachingstrajecten. Dat heeft haar doen besluiten zich hier verder op te concentreren. Katja: “Mijn ervaringen uit de bergen kan ik delen via mijn werk als spreker, schrijver, trainer en coach. Deze activiteiten versterken elkaar en hebben ze als gemene deler inspireren en ontwikkelen. Een prachtige combinatie.”