Aardbevingsbestendig gebouw

Ondanks alle logistieke uitdagingen, is de herbouw van de Shree Palchowk Secondary School in het Nepalese dorpje Kakani (in het Helambu-gebied) in volle gang! Dankzij de donaties aan de Stichting Topaspiraties is het mogelijk een aardbevingsbestendig gebouw neer te zetten: één bouwlaag prefab, met een metalen constructie. Het is een van de eerste scholen in Nepal, die op deze wijze wordt gebouwd.
De wederopbouw van het land gaat een stuk trager dan in eerste instantie gedacht; iedereen had verwacht dat er na de moesson met volle kracht herbouwd zou kunnen worden. Helaas is de werkelijkheid anders: door blokkades aan de zuidgrens met India, ligt de toevoer van medicijnen, gas, diesel etc. al circa twee maanden plat. Deze blokkades zijn veroorzaakt door de nieuwe grondwet die na zeven (!) jaar onderhandelen eindelijk afgelopen oktober werd aangenomen. Echter, deze grondwet is zeer slecht gevallen in het zuiden van het land: de etnische groep Madhesi wordt met deze grondwet achtergesteld t.o.v. andere etnische groepen. India voelt zich verwant met deze zuidelijke bevolkingsgroep en voilà; de reden van de blokkades. Bijzonder vervelend, want 70% van de Nepalese import komt over land uit India en de grensovergang bij Kodari is nog steeds niet heropend na de gigantische schade door de aardbevingen. De situatie begint steeds nijpender te worden in het Himalaya-land: er is inmiddels zo’n beetje gebrek aan alles en er wordt gesproken over een humanitaire ramp die zich voltrekt, met een schadepost die net zo groot is als die van de aardbeving zelf (miljarden dollars). Meer info via dit artikel van de BBC.

Vandaag kwam er echter een hoopvol bericht: de Nepalese regering lijkt in te zien dat het achterstellen van een bevolkingsgroep ongewenst is, en zij heeft aangegeven e.e.a. te willen herzien. India is nu met de volgende reactie gekomen: In a statement on Monday, India welcomed the Nepal government’s decision to amend the constitution to ensure proportional representation of Madhesi people in all state organs and delineation of electoral constituencies on the basis of population.”  Meer info via de Nepali Times.

Katja Staartjes en Henk Wesselius vertrekken volgende week met drie vrienden naar Nepal. Er zal een korte trektocht worden gemaakt, maar hoofddoel is het bezoek van de school in Kakani. Katja blijft nog een paar dagen langer vanuit haar rol als Goodwill ambassadeur. Morgen meer over deze reis.

N.B. Voor wie meer wil weten over de initiatieven van de Stichting Topaspiraties sinds de aardbeving van dit voorjaar: zie de blogs op de expeditiesite van dit voorjaar.