Terug uit Nepal

Dank voor de verbinding in 2016! En de beste wensen voor 2017! Dat het een inspiratievol jaar mag worden met fraaie toppen.

Afgelopen weken brachten we (Katja en Henk) door in Nepal, met als primaire aanleiding het bezoeken van twee wederopbouwprojecten. In 2015 waren we actief in Helambu met de herbouw van een school, afgelopen jaar hebben we financieel kunnen helpen met een dokterspost en een watertap in het Solo-gebied, ten zuiden van Mount Everest. Een en ander werd gecoordineerd door Chhiree Sherpa met wie we samen de Great Himalaya Trail liepen.

Op 14 december woonden we de feestelijke opening bij van de medische post in Basa/Khastap (even ten oosten van Phaplu). Een waar spektakel met zang, dans en vele speeches. Ruim 50 mensen per dag kunnen sindsdien medisch geholpen worden in dit nieuwe gebouw dankzij de giften van donateurs. Behalve de herbouw konden we de post extra ondersteunen met een tandartsstoel, een röntgenapparaat, een elektrische verwarming en een EHBO-kit en -rugzak.

Na de feestelijke opening van de medische post bezochten we het NKBV-ondersteuningsproject daar vlak in de buurt, op de Dudh Kund trail. Deze tocht is niet echt bekend, maar ligt op zo’n 15 kilometer westelijk van Lukla. Het pad loopt vanuit Thaksindo noordelijk naar het heilige Dudh Kund meer op 4670 meter hoogte. Elk jaar in augustus met volle maan bezoeken ca 3000 pelgrims dit prachtige meer aan de voet van de bergreuzen Karyolung en Numbur. Verder wordt het pad in de zomer veel gebruikt door herders met hun yaks, die naar de zomerweiden trekken. Toeristen komen er slechts mondjesmaat: zo’n 500 per jaar, die het pad meestal heen en weer lopen. Een enkeling steekt oostelijk door naar Phakding (op de reguliere Everest-trail) in het Khumbu-dal. Een andere optie is vanuit Dudh Kund westelijk doorsteken naar het Numbur Circuit (dat deden wij). Je hebt in Dudh Kund een tent nodig… maar wat is de tocht de moeite waard! Waanzinnige uitzichten op het Khumbu massief met o.a. Everest, Lhotse, Thamserku, Kantega. En zo ongerept en stil!

Het is op deze trail dat de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging een wederopbouwproject heeft gefinancierd. Op 3500 is een waterpunt aangelegd dankzij de financiele ondersteuning van de benefietavond van de NKBV in oktober 2015. Onze stichting heeft hier nog wat geld bijgelegd om de volledige aanleg te garanderen. We bezochten ook de bron, die z’n 2 kilometer verderop, midden in het bos ligt. Als je vanuit de waterkraan het pad verder omhoog volgt, passeer je de nieuwe NKBV-bruggen. Dit was het primaire ondersteuningsproject en blijkt een schot in de roos; de locals zijn de NKBV & donateurs zo dankbaar! Er zijn drie nieuwe betonbruggen aangelegd en met name tijdens de moesson is het voordeel van een veilige oversteek van de waterstromen groot. De bruggen liggen op 3900, 4000 respectievelijk 4100 meter in een geweldige bergomgeving. Ik kan het iedereen aanraden om deze tocht te lopen, een geweldige ervaring.

Na bezoek aan Dudh Kund staken we westelijk door naar het Numbur Circuit, een wilde hoge route. Via het dorpje Lacchewar, een oerbos naar Ngeju Kharka en daarna opnieuw een grootse bergomgeving staken we via de Gyajo La pas (4880 meter) door naar de westelijker gelegen dalen. Een oogverblindende route waar nauwelijks toeristen komen. Himalaya pur sang.
Tijdens onze tocht konden we ook een flink aantal mensen verblijden met WakaWaka-zonnelampjes. Lees hier meer over in dit aparte blog.

Terug in Kathmandu ontmoetten we vrienden, bekenden, en hadden we vanuit mijn rol als goodwill ambassadeur in Nepal een gesprek met minister van Toerisme Jiwan Bahadur Shahi. Over de toekomst van de Great Himalaya Trail en stimulering van het toerisme naar dit prachtige Himalaya-land.

N.B. In Nepal ook steeds meer mobiel bereik! Tijdens ons verblijf kon ik geregeld korte updates plaatsen via de telefoon op mijn persoonlijke facebook pagina.
Op de website van Stichting Topaspiraties meer info over de wederopbouwprojecten die we ondersteun(d)en. Met grote dank aan alle donateurs!