Blij met WakaWaka

Afgelopen tijd hebben we een groot aantal gezinnen in Nepal kunnen verblijden met een WakaWaka zonnelampje. We beschikten over maar liefst 168 lampjes. En dat allemaal dankzij het principe Buy one = Give one van de firma WakaWaka en de verkopen bij Kathmandu Outdoor & Travel in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen.
Dankzij de hulp van bekenden lukte het een deel van deze lampjes in oktober en november mee te sturen naar Nepal. De rest namen wij zelf mee naar Kathmandu in december.

Bestemming Makalu en Manaslu. In november zijn een aantal van de give ones via Chhiree Sherpa gedoneerd in het Makalu-gebied: in het dorpje Hatiya en in het 4800 meter hoge Makalu-basiskamp, waar tegenwoordig zelfs eenvoudige lodges zijn. Daarnaast vonden een aantal exemplaren hun bestemming in het Manaslu-gebied.

Bestemming Solo. Zelf waren we afgelopen weken in het Solo-gebied, ten zuiden van Mount Everest. We hebben de give ones in twee dorpen aangeboden: in Mera (2700 m, een paar kilometer oostelijk van de airstrip Phaplu) en in Khastap (2000 m). In dit dorp ondersteunden we tevens de herbouw van een medische post die feestelijk werd geopend terwijl wij er waren. Mera kent een overwegend Sherpa-bevolking, in Khastap wonen voornamelijk Rai. Totaal ging het om 125 lampjes, alles bij elkaar nog een heel gewicht. Een gedeelte was ons vooruit gegaan via bus & tractor (samen met het nieuwe röntgenapparaat en de nieuwe tandartsstoel voor de dokterspost), maar ruim 40 lampjes namen we zelf mee in het vliegtuigje naar Phaplu.

Extra Powers. We hadden deze keer ook nog de beschikking over 8 stuks ‘WakaWaka Power’: de luxe versie van lampje + usb-lader. En dat dankzij het yoga-event Challenge 108 van Running Buddha afgelopen zomer. Deze exemplaren hebben we gericht gedoneerd; aan de dokterspost in Khastap, aan een drager, aan een herdersvrouw en op vier plekken waar we te gast waren voor overnachtingen. O ja, de minister van toerisme, Jiwan Bahadur Shahi, ontving de laatste, om hem te laten ervaren wat voor geweldige donatie dit is voor Nepal (en wellicht brengt dit hem op een idee;)

Het was een feest om de lampjes te mogen uitdelen; zo blij en dankbaar als de mensen waren. Sterker nog, we kregen constant verzoeken voor meer WakaWaka’s. Het is een gouden greep! Grote dank aan de firma’s WakaWaka, Kathmandu Outdoor & Travel, de kopers van de lampjes in Nederland (dankzij wie er give ones waren) en niet te vergeten dank aan Running Buddha voor de Powers!

P.S. Voor meer informatie en eerdere berichten over het welzijnswerk dat we in Nepal verrichten: zie de website van Stichting Topaspiraties. Zie verder het vorige nieuwsbericht op deze site voor een samenvattend verslagje van ons recente bezoek aan Nepal. Het moge duidelijk zijn dat wij ook zelf veel profijt hadden van onze eigen WakaWaka Power: zowel Henk, Chhiree als ik konden onze apparatuur (camera, mobiel, wifi ontvanger) opladen met het zonnelampje aan onze rugzak.