Reis Nepal

Afgelopen december trok ik met vijf vriendinnen, Chhiree Sherpa en drager Lal Bahadur door het gebied ten zuiden van Mount Everest, het district Solo. Een wezenlijk onderdeel van de reis vormde het bezoek aan de school in het dorp Khastap/Basa, gelegen op 2000 meter hoogte. Het is een van de scholen die vanuit Stichting Topaspiraties eerder is ondersteund.

We konden de school, dankzij ruim 200 giften steunen met een donatie van maar liefst 8000 euro, grotendeels via een actie met Go Fund Me.
Dankzij deze donatie kon een smartboard worden aangeschaft, voor interactieve, digitale lessen. Een primeur in de regio. Daarnaast kon het volgende worden gekocht: een electrische omvormer & accu’s, een geluidsinstallatie en sportattributen. Verder zijn er zo’n 60 houten tafels en schoolbanken getimmerd van lokaal hout, werk voor een aantal timmerlieden gedurende vijf werken.
Naast de school in Basa steunden we een piepklein nabij gelegen schooltje met 1000 euro, voor aanschaf van o.a. een laptop, als allereerste start voor digitalisering.

Ter gelegenheid van onze komst in Basa was een ceremonie georganiseerd, met speeches van de schoolleiding & lokale overheid, opgeluisterd door traditionele dansen in prachtige klederdracht. Het was overweldigend deze ceremonie mee te maken. Zoveel dankbaarheid voor de ondersteuning dankzij alle giften.

Het was verder heel bijzonder en dierbaar, om deze reis te hebben kunnen maken met studievriendinnen. Een groot voorrecht en ook dankbaar dat alles voorspoedig en zonder ongelukken is verlopen. Want er stond ook nog een beklimming op het programma; van de 4067 meter hoge Pikey Peak. En dat is gelukt!
Onze reis was te volgen via Polar Steps (Quel Depot Goes Nepal)..