Pieken & Dalen

Pieken en Dalen, ze horen bij elkaar, net als Licht en Donker. De afgelopen weken stond de Nederlandse bergsport in het teken van deze uitersten.
Ook de bergen zelf trouwens, want eens te meer is dit jaar duidelijk geworden hoe snel het gaat met de klimaatopwarming en hoe desastreus de gevolgen zijn in de bergen. Voor de bergsport, maar vooral voor de natuur en bewoners daar. Om aandacht te vragen voor het klimaat, en met name om zelf in actie te komen voor een beter klimaat, startte berggids Roeland van Oss eind mei ‘Climbing for Climate’, Hij beoogde alle 82 vierduizenders van de Alpen te beklimmen in één seizoen, en wel volledig op eigen kracht. Hij verplaatste zich tussen de gebieden per fiets. En het is hem gelukt! Hij had 79 dagen nodig om alle 82 toppen te beklimmen, een geweldige prestatie.

Een week eerder, op 5 augustus piekten notabene Niek de Jonge en berggids Boris Textor ook hun 82e vierduizender en voltooide daarmee hun ‘gouden bergen-project: alle vierduizenders van de Alpen beklimmen in één seizoen. Ze hadden er slechts 68 dagen voor nodig en hadden daarmee de Nederlandse primeur.
In 2015 werd al eens eerder een poging gedaan door wijlen Martijn Seuren, maar hij overleed uiteindelijk op zijn laatste berg (Arete de Rochefort / Dent du Géant) in het Mont-Blanc massief. Zeer tragisch.

Een foutje, een misstap, een uitglijder, het kan je in de bergen zo maar fataal worden. En het kan de allerbeste overkomen. Zo verdrietig, maar zo verongelukte op 9 augustus j.l. een van Nederlands meest ervaren en beste alpinisten: Roland Bekendam. Hij klom op dat moment op de Taschhorn in Zwitserland. Bravoure was hem vreemd; hij was bescheiden, ingetogen en zeer zorgvuldig, met een groots oog voor veiligheid. Naast een uitmuntend bergbeklimmer was hij een gerespecteerd geoloog, één van Nederlands experts ondergronds in Zuid Limburg. Afgelopen donderdag 18 augustus namen we in grote getalen op indrukwekkende wijze afscheid van deze markante klimmer. Een groot verlies voor de Nederlandse bergsportwereld.
Eerder deze zomer overleed geheel onverwacht een andere toonaangevende bergsporter: Paul Boslooper. Hij maakte op 4 juni een tochtje op de racefiets toen zijn hart het begaf. Paul was eigenaar van het kleinschalige reisbureau Nunatak, en organiseerde unieke en avontuurlijke tochten in alle uithoeken van de wereld. Hij beklom eerder o.a. Mount Everest en Cho Oyu en kende Nepal op zijn duimpje. Destijds bij de voorbereidingen van onze Nepal Traverse heeft hij ons geweldig geholpen met informatie over de Far West. En ook nadien raadpleegde ik hem. Een groot verlies voor de avontuurlijke reiswereld, dat hij er niet meer is.

Deze gebeurtenissen maken eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om ‘de dag te plukken’, te genieten van juist ook de kleine dingen. En kleine stappen te zetten op ons eigen pad qua duurzaamheid, en voor behoud van natuur en klimaat. We kunnen immers allen bijdragen door onze manier van leven.