Overdracht Jenny Visser Pickel

Marianne van der Steen heeft de Jenny Visser-Hooft pickel ontvangen uit handen van Katja Staartjes. Dat gebeurde aan het begin van de drukbezochte NKBV bergsportdag op 22 nov. in de Jaarbeurs Utrecht. De pickel behoorde ooit aan een pionier in het bergbeklimmen; Jenny Visser-Hooft (1888-1939). Zij klom in 1914 tot boven de 5000 meter in de Kaukasus. In de jaren 1922-1935 ondernam zij samen met haar man Philip Visser maar liefst vier expedities naar het Karakoram-gebergte, waar zij gletsjers en bergen exploreerden waar nog nooit een mens was geweest. Onder andere bereikten ze in 1929 een naamloze top van maar liefst 6500 meter in het Aghil-gebied (ten noorden van de K2, in het huidige China). De pickel van Jenny Visser is door wijlen Frans Visser (zoon van Philip Visser en zijn tweede vrouw, geboren in 1944 na de dood van Jenny) beschikbaar gesteld aan de NKBV voor bergbeklimsters die bijzondere alpiene prestaties hebben verricht.
De eerste die de pickel overhandigd kreeg was Frederike Bloemers, in 2006. Vijf jaar later had Katja de eer de trofee te ontvangen. Zij heeft de pickel nu dus doorgegeven aan Marianne van der Steen.

Marianne is een topklimster in zo ongeveer alle disciplines van de bergsport: sportklimmen (8a), boulder (7c), traditioneel (7b+), mixed (M14) en ijsklimmen (W17). Zij neemt deel aan worldcups op gebied van ijsklimmen en drytooling, en realiseerde afgelopen jaar bijzondere beklimmingen in o.a. Alaska (Mount Hunter), op de Eiger noordwand en een eerstbeklimming in India (Shiva’s Hair op Thirot Shivling, via de expeditie met de NKBV expeditie academie). Hopelijk gaan we in de toekomst nog veel meer horen van Marianne!
Vaste klimpartner van Marianne is haar vriend Dennis van Hoek. Het duo is te volgen via www.verticallife.nl

N.B. Tijdens de bergsportdag gaven Marianne en Dennis een demonstratie/cursus drytooling; zie een van de foto’s hieronder. Een absoluut hoogtepunt tijdens de bergsportdag was de lezing van de sublieme klimmer Ueli Steck. En er was de Nederlandse premiere van de indrukwekkende film Metanoia, over de Amerikaanse klimmer Jeff Lowe. Met eerder op zaterdag 21 november de aangrijpende IDFA-film Touching the sky (hoe is het als je ouder overlijdt op de K2), was het een intens en uniek ‘indoor’ bergsportweekeinde.