Intens Everest-seizoen

Het voorjaar van 2017 blijkt een intens klimseizoen op Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, met impactvolle gebeurtenissen.

Als eerste overleed een aantal weken geleden Ueli Steck. Hij was een van de beste, zo niet de beste klimmer van deze tijd. Zijn laatste uitdaging is hem fataal geworden: de traverse van Everest en Lhotse. Als er iemand was die het kon, dan was het Ueli Steck. Het plan: eerst omhoog via de moeilijke westschouder, daarna via het Hornbein couloir aan de noordkant door naar de top van Everest. Dan afdalen via de normaalroute naar Zuidcol en via de top van achtduizender Lhotse terug naar het basiskamp. Maar deze droom zal nooit meer werkelijkheid worden. Op 30 april viel Ueli zo’n 1000 meter naar beneden vanaf 7600 meter op de noordflanken van de Nuptse, tijdens een acclimatisatie-klim.
Ueli Steck was een enorme inspiratiebron getuige ook de stroom berichten die afgelopen weken bleef aanhouden. Er zijn prachtige odes geschreven over deze grootste topklimmer, zoals de ode die klimmer Steve House schreef over Ueli.
Een interview met Reinhold Messner verscheen op 2 mei: daarin vraagt Reinhold zich af of Ueli misschien een heimelijk nog groter plan had, door ook de Nuptse aan de traverse toe te voegene om daarmee het hele hoefijzer te voltooien van de western cwm. Zou Ueli de situatie op Nutse inderdaad hebben willen checken voor de haalbaarheid? We zullen het nooit weten.
Zijn overlijden is een gigantisch verlies voor de bergsport.

Vandaag (22 mei) was er goed nieuws: succes voor de spanjaard Kilian Jornet. Hij keerde terug aan de noordkant, na een ‘speed ascent’: in 26 uur vanaf Rongbuk naar de top, en in 12 uur terug naar het ABC. Een superieure prestatie van een groots atleet.

Verder was afgelopen dagen en vandaag in het nieuws dat de Hillary Step op Everest zou zijn verdwenen, door de aardbeving van 2015. Vorig jaar werd hier ook over gediscussieerd; het ‘nee-kamp’ beweert dat er teveel sneeuw ligt en het daardoor alleen maar zo lijkt. Het ‘ja-kamp’ krijgt momenteel de overhand. De Hillary Step is het laatste obstakel voor de top, een twaalf meter hoge wand op 8800 meter, circa 3e graads rotsklimmen. Een aantal rotsblokken zou zijn losgetrild door de beving van april/mei 2016. Als het klopt is daarmee ook een stuk geschiedenis verdwenen: op 29 mei 1953 waren Norgay Tenzing en Edmund Hillary de eerste mensen die deze bottleneck wisten te overbruggen, een fenomenale prestatie.
Over de Hillary Step was er vandaag, 22 mei, een item op het NOS-journaal van 20 uur.
Of zie onder voor het separate Everest-fragment (© Copyrights NOS journaal 22-5-2017).