LESS IS MORE

INSPELEN OP VERANDERINGEN

‘Een hevige storm
is dé test
op veerkracht
en wendbaarheid’

OMGAAN MET VERANDERINGEN EN GRENZEN

Hoger en meer, dat is vaak de uitdaging. Je kunt het ook zoeken in ‘nieuw, anders, simpel, duurzaam’. Daarmee kom je misschien wel verder. Less is more! Minder is meer!

In de presentatie Less is more neemt avonturier Katja Staartjes je mee naar de Himalaya, naar de hoogste toppen van de wereld. Maar vooral reis je mee op een bergtocht van 2000 kilometer, een grensverleggende reis van jungle tot hooggebergte. Een avontuur in de wildernis, vol onvoorspelbare wendingen. Het kleine team liep tegen allerlei (letterlijke en figuurlijke) grenzen aan. Hoe gingen ze daar mee om? Wat zijn de lessen?

De lezing wordt afgesloten met de aardbeving in Nepal. Katja ondervond dit drama in 2015 aan den lijve. Wat is de impact van zo iets groots? Deze lezing gaat over change management, over wendbaarheid en inspelen op veranderingen. En over het verleggen en bewaken van je grenzen. Kortom, over ontwikkeling.

Thema’s lezing LESS IS MORE

lessismore4A_grenzen_katjastaartjes_DSC01170_300

Veranderingen en Veerkracht

Hoe reageer je op veranderingen en druk? Hoe kun je hier veerkrachtiger mee omgaan? In deze tijd, waarin de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is wendbaarheid een vereiste. Het ‘onderweg zijn’ wordt een constant proces.

lessismore4B_veerkracht_katjastaartjes_IMG0324_300

Grenzen bewaken

Tot hoe ver wil je gaan? Als individu, als team? Je kunt de grens verleggen maar je kunt ook te ver gaan, de limiet voorbij. Het komt aan op aanvoelen wat wél en wat niét kan. En daar naar te handelen. Dat vergt zelfkennis en persoonlijk leiderschap.

lessismore4C_loslaten_katjastaartjes_MG2620_300

Loslaten

Wat kun je wel beïnvloeden en wat niet? Laat los waar je geen invloed op hebt, accepteer de situatie. Investeer energie in wat je wél kunt beïnvloeden. De kracht van positiviteit.

Praktische zaken

Katja Staartjes: “Deze lezing duurt 30 minuten tot 2 uur, afhankelijk van het doel van de bijeenkomst, de groepsgrootte en mate van interactie. Graag bespreek ik wat het beste past. De kracht van mijn presentatie zit deels in het beeldmateriaal. Het is dan ook een pluspunt als de ruimte enigszins te verduisteren is en de beelden groot geprojecteerd kunnen worden. Desgewenst kan ik mijn eigen scherm van 3 meter breed meebrengen.”

Streven

“Mijn doel? Zorgen voor een succesvolle bijeenkomst en een inspirerend verhaal brengen, dat stimuleert tot reflectie en aanzet tot actie. Ik wil mensen raken en motiveren. Wilt u meer bereiken dan alleen geïnspireerde medewerkers, en is er een specifieke vraag? Dan breng ik interactie in mijn presentatie met prikkelende stellingen en vraagstukken. Een verdiepingsslag is mogelijk door de lezing met één of meer dagdelen uit te breiden naar een (team)training.”

‘Het leek alsof de presentatie op het lijf van Zorgbalans was geschreven.’
Cora Kunz, bestuurssecretaris Zorgbalans
‘Katja is in staat om het publiek ‘t idee te geven dat ze zelf voor de uitdaging van het beklimmen van de berg staan. Een vloeiende verhaal verhaal met herkenbare metaforen.’
Aafko Bergenhenegouwen, directeur Telengy VROM
‘De bijdrage van Katja was ‘t hoogtepunt van onze studiedag voor directeuren basisonderwijs. Adhv. prikkelende vragen werden mensen uitgedaagd om na te denken over hun eigen bijdrage op de reis naar de top.’
Margriet Keegstra, coördinator Onderwijsbureau Meppel