MOUNT EVEREST (8848 M)

GODIN VAN DE LUCHT

MOUNT EVEREST (8848 m) – Nepal – 1999

Expeditie: deelname internationale expeditie via Britse OTT
Klimteam: 19 westerse klimmers (leider John Tinker) + 7 Nepalese klimsherpa’s
Route: normaalroute via Nepal (zuidcol, zuidoost-graat en Hillary Step)
Zuurstof: extra O2 door Katja gebruikt vanaf kamp 4 op 7950 m (alleen in klim naar de top, niet in afdaling)
Top: 13 mei 1999, samen met 11 teamgenoten. 1e Nederlandse vrouw op de top van Everest (4e Nederlander)
Katja schreef het boek Hoog spel over haar Everest-beklimming, waarvan 7 drukken verschenen. Sinds kort is het weer nieuw verkrijgbaar is nu bovendien als e-book.
Hier een link naar Radio 1 | 15 mei 1999:  Live interview vanaf Mount Everest na terugkeer in basiskamp 5300 m

Chomolungma

Door het topsucces op de Cho Oyu in 1998 en het uitzicht vanaf de 8188 meter hoge bergtop richting Mount Everest, begon het denkproces over een eventuele beklimming van de 600 meter hogere nummer één van de wereld. De ‘godin van de lucht’ (Sagarmatha), zoals de Nepalezen de hoogste berg noemen. De Sherpa’s refereren naar haar als ‘moedergodin van de aarde’ (Chomolungma). Hoewel er aanzienlijk moeilijker bergen zijn, kun je in absolute zin nooit hoger komen dan de 8848 meter hoge top van Everest. En dat maakt de berg uniek. En dus is de berg, net als de hoogste berg van West Europa – Mont Blanc met 4811 m – druk bezocht. En die drukte is bepaald niet iets waar Katja van houdt bij het klimmen. Toch was het een droom, de Everest beklimmen. In 1999 waren er totaal zo’n 100 klimmers op de berg actief, inclusief de Nepalese sherpa klimmers.

Kans

Katja: “Deelnemen aan een georganiseerde (commerciële) Everest-expeditie was de kans om werkelijk naar de hoogste berg ter wereld te gaan. En daarmee de beroemde plekken zoals de Khumbu-ijsval en de Hillary Step zelf te ervaren. Plus het bood me de mogelijkheid om meer ervaring op te doen. Vanuit Nederland waren er geen initiatieven voor een expeditie, en zelf had ik niet genoeg ervaring (en al zeker niet genoeg geld) een expeditie op te zetten. Dus schreef ik mij in voor een internationale expeditie van het Britse OTT (Out There Trekking).
Uiteindelijk haalden uit ons team dertien klimmers de top (8 westerlingen en 5 Sherpa’s) de top. Op 12 mei was de aftrap door Willy Benegas en de rest van ons bereikte de top op hemelvaartsdag, 13 mei 1999. Wat een symbolische dag op de top van de aarde te staan! Gelukkig viel de drukte mee: ik klom vanaf 8600 meter alleen, ook op de beroemde Hillary-step. Totaal bereikten we die dag met ruim 20 klimmers de top van Chomolungma.
Dit topsucces werd daarna volledig teniet gedaan door de dood van onze teamgenoot Michael Matthews, hij was die dag de laatste die het hoogste punt bereikte, samen met een gids. Tijdens de afdaling naar kamp 4, is de jonge Brit in een opstekende storm vermist geraakt. Een afschuwelijke afloop. Tot op de dag van vandaag is zijn lichaam niet teruggevonden en weten we niet wat er met hem is gebeurd.

Ingrijpend

Niet alleen door de afloop, maar in velerlei opzicht was deze expeditie een ingrijpende ervaring. Ik vertel daarover uitgebreid in mijn boek Hoog spel.
De Everest-beklimming heeft mij veel gebracht. Dankzij deze expeditie – en de eerdere deelname aan expedities naar Cho Oyu en Mera Peak – deed ik de ervaring op om zelfstandig expedities te ondernemen. In kleinere teams en naar bergen waar het rustig is. Ook was de Everest de aanleiding voor mijn loopbaan als professioneel spreker. Mensen inspireren met mijn beelden en ervaringen is een belangrijk deel van mijn huidige werk.”

Everest animatie

De onderstaande animatie is gemaakt in Google Earth door NOS op 3 in samenwerking met Katja Staartjes.
Zie ook deze link van de betreffende nieuwspagina van NOS op 3 (d.d. 23 mei 2016). Verder de directe link naar het NOS-filmpje via Youtube.

Call Now Button