Gurla Mandhata (7694 m) – Tibet/Nepal – voorjaar 2015
Nederlandse zelfstandige expeditie
Resultaat: de expeditie is afgebroken door de aardbeving in Nepal
Compleet verslag: www.gurlamandhata.nl
LESS IS MORE
Het was een prachtig plan: de Gurla Mandhata (7694 m) beklimmen in West-Tibet met een klein team van vier. Een nauwelijks beklommen bergreus in West-Tibet, verreweg de hoogste top van het gebied. De berg ligt vlakbij de Mount Kailash, in een aantal godsdiensten beschouwd als zeer heilig en als de oorsprong van het leven. Motto van de expeditie was ‘Less is More’.
De expeditie startte in Nepal. Na de laatste organisatorische voorbereidingen en korte trektocht zouden we per jeep naar Tibet rijden. Zo ver is het echter nooit gekomen door de verwoestende aardbeving van 25 april 2015 (7,9 op schaal van richter).
Gurla Mandhata
Het grote avontuur van deze expeditie zou gaan zitten in de onbekendheid en kleinschaligheid: slechts negen keer in de geschiedenis werd de top van de Gurla bereikt, voor ’t laatst in 2006 en 2011. Over de beklimming was dus weinig literatuur beschikbaar, en al helemaal geen recente informatie over de gletsjer-omstandigheden. We zouden het enige team op de berg zijn, dus je kunt op niemand terugvallen en moet alles zelf doen. Ons team zou klein en flexibel zijn: een klimteam van vier ondersteund door een kok.
We rekenden op zware omstandigheden: de Gurla Mandhata heeft door de solitaire ligging een geheel eigen weersysteem met meer kans op hoogtestormen. Het basiskamp ligt met 5650 meter zeer hoog, waardoor nauwelijks fysiek herstel mogelijk is. Kortom, in alle opzichten een grote uitdaging.
Bevende aarde
Op 20 april 2015 vlogen we naar Kathmandu en hadden daar een paar dagen de tijd voor de laatste organisatorische voorbereidingen. Op 24 april vertrokken Henk en ik richting Helambu voor een acclimatisatietocht tot 4700 meter, ter voorbereiding op de hoogte. De volgende dag, tijdens de lunch stak een een vreemde kortdurende storm op. Een fractie later leek het of er een locomotief door de grond kwam aandenderen, en daarna begon alles te beven. Een bizarre en lugubere ervaring. De lodge stortte gedeeltelijk in, maar niemand raakte ernstig gewond.
Daarna – op de weg terug naar Kathmandu – bleek dat praktisch alle huizen in de omgeving volledig waren verwoest. Er waren constant naschokken, tot 7,0 op Richter de volgende dag. Persoonlijk hebben wij een engel op onze schouder gehad.
No Go
De expeditie is op 28 april afgeblazen. Als eerste was het onmogelijk om Tibet in te komen (de Arniko Highway en de grensovergang bij Kodari waren verwoest) en daarnaast trok Tibet alle klimvergunningen in, gezien de natuurramp. Verder waren de omstandigheden er ook totaal niet naar om je nog te focussen op een bergbeklimming. Ook ons team was persoonlijk geraakt: het huis in het Everest-gebied van onze teamgenoot Ngima Geljen was ingestort. Kortom: een no-go in alle opzichten.
Wij hebben de knop omgezet en zijn vanuit Nepal een donatie-actie gestart om Nepal te helpen. Na 2 weken keerden we terug in Nederland.
Help Nepal!
Er is inmiddels ruim € 85.000,- opgehaald dat volledig ten goede is gekomen aan noodhulp en wederopbouw (stand ultimo 2018). In aanvang steunden we een vluchtelingenkamp in Kathmandu voor bewoners uit het zwaar getroffen Langtang-dal en weeskinderen uit Langtang. Grotere projecten die we hebben kunnen realiseren nadien: de opbouw van een aardbevingsbestendige school in Kakani (Helambu-gebied, eind 2015). Verder konden we dankzij alle donaties helpen bij de wederopbouw van een medische post in Khastap (Solo-gebied, eind 2016). We ondersteunden in 2017 en 2018 een aantal gezinnen met de herbouw van hun huis.
Meer informatie over de stand van zaken via stichtingtopaspiraties.nl.