CHO OYU (8188 M) – TIBET – 1998
Expeditie: deelname Nederlandse expeditie via Snow Leopard Adventures
Klimteam: 20 Nederlanders + 3 Nepalezen
Route: normaalroute (westgraat + westwand)
Top: 20 mei 1998 samen met Nawang Dorje Sherpa (Khumjung. Asian Trekking), zonder zuurstof, direct vanuit het hoogtekamp op 7100 m. In de dagen erna bereikten nog 6 teamgenoten de top (waaronder Hans van der Meulen).
N.B. De hoogte van deze bergreus is eind jaren negentig bijgesteld van 8201 meter naar 8188 meter.
Het begin
Katja: “Voor mij was het de eerste expeditie naar een berg hoger dan 8000 meter. Cho Oyu is met 8188 meter de nummer zes van de wereld, maar behoort qua technische uitdagingen tot de ‘eenvoudige’ achtduizenders, voor zover je daar van zou kunnen spreken. Kortom: Cho Oyu – ‘de Godin van het Turquoise’ – is de ideale uitdaging als je wilt kennismaken met het klimmen op grote hoogte.
Ik maakte kennis met Nepal in 1994, door een trektocht rondom de Dhaulagiri en beklimming van de 6000 m hoge Damphus Peak. Het jaar erna maakte in een tocht met Snow Leopard Adventures naar de Mera Peak (6460 m) via de prachtige route Makalu-basecamp, East- & West col. Een reis waar ik euforisch van terugkeerde. Toen Nepalkenner en Everest-beklimmer (1990) René de Bos daarna vroeg of ik belangstelling had voor deelname aan een Nederlandse expeditie naar Cho Oyu, hoefde ik niet lang na te denken.”
Nederlandse expeditie
Uiteindelijk zou René de Bos gaan samenwerken met berggids Robert Steenmeijer en ontstond een grote expeditie van 20 klimmers, versterkt door 3 Nepalezen en expeditie-arts Marjolein Blans. Verdere deelnemers waren o.a. Marnix van der Werf, Evert Wesker, Winnie Koning, Yde de Jong, Paul Kwakkenbos, Arjan Dingemans, Lex Ottervanger, Pedro Bergevoet, Toon Smets en Lucie van Hout.
Tijdens deze expeditie zaten de weersomstandigheden mee: op 3 mei arriveerde het team in het basiskamp, wat we inrichtten op 5400 meter (lager dan het reguliere kamp op 5700 meter). Reeds op 17 mei vertrok een ploeg van 9 man sterk o.l.v. René voor een eerste toppoging. De groep was uitgedund tot vier Nederlandse klimmers toen het kamp op 7100 meter (ons kamp 3, maar meestal kamp 2 genoemd) werd opgezet. De acclimatisatie was eigenlijk nog niet voldoende, maar de weersomstandigheden waren zo goed, dat de filosofie was: kijken hoe hoog we komen. Op 20 mei om 02:15 uur in de nacht werd gestart met de topklim; René, Evert, Arjan, Katja en twee Sherpa’s. Samen met Nawang Sherpa bereikte Katja om 12 uur de top, met als beloning het fantastische uitzicht naar Everest, Lhotse, Nuptse, en zelfs Kanchenjunga in de verte.
In de dagen erna haalden nog 6 teamgenoten de top; Sander, Yde, Toon, Pedro en de sterke klimmer Hans van der Meulen. Hij had zich na de beklimming van de voortop (central summit) van Shisha Pangma naderhand bij het team gevoegd.
Kortom: een succesvolle expeditie, en belangrijker, zonder ongelukken.
Eerdere Nederlanders die de top van Cho Oyu bereikten: Bart Vos (1987), Ansja de Boer (1996) en Steven le Poole (1997).
N.B. Trieste historie: in 2011 kwam Nederlands bekendste klimmer, Ronald Naar, om het leven op deze berg, tijdens een Nederlandse expeditie. Hij daalde af na een klimronde, en overleed terplekke op circa 6500 meter.
Route
De normaalroute op Cho Oyu loopt vanuit Tibet. Je bereikt de werkelijke top pas, als je een gigantisch topplateau bent overgestoken. Helemaal aan het eind daarvan, krijg je zicht op de andere kant: het landschap in Nepal. In de verte, ca 30 kilometer verderop, ligt o.a. Mount Everest. Bij goed weer zie je geheel links aan de horizon zelfs de nummer drie van de wereld: Kanchenjunga. Een prachtige topbeloning!