CULTUUR LEZING

VERBREDEN VAN JE HORIZON

‘De gastvrijheid van de
lokale bevolking was
het grootste geschenk’

‘HOOG SPEL’ EN ‘OVER GRENZEN’

In de cultuurlezingen richt bergbeklimmer Katja Staartjes zich op algemeen publiek. Bijv. lezingen georganiseerd door verenigingen, bibliotheken, theaters en boekhandels. In principe leent elke expeditie zich voor een dergelijke beeldpresentatie, maar veelal richt de vraag zich op de Great Himalaya Trail dan wel de Everest-beklimming. Er is extra aandacht mogelijk voor culturele of klimtechnische aspecten van de expeditie.
Katja bereikte in 1999, als deelnemer aan een internationale Everest-expeditie, als 1e Nederlandse vrouw de top van Mount Everest, met 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Zij deed verslag van deze expeditie in het boek Hoog spel. In de gelijknamige lezing neemt zij u mee naar Chomolungma (moedergodin van de aarde), zoals de Everest ook wel genoemd wordt.

Van 2011 – 2013 ondernam de bergbeklimster samen met haar man Henk Wesselius de Nepal Traverse, een extreme voettocht van 2000 kilometer en 125.000 hoogtemeters. Hiermee voltooiden zij tevens de vermaarde Upper Great Himalaya Trail van 1600 kilometer. Katja doet in haar lezing ‘Over grenzen’ verslag van dit avontuur door Nepal. Met name het westen van het Himalaya-land is totaal onontgonnen terrein voor toeristen. Katja en Henk trokken vergezeld door Chhiree Sherpa van jungle tot hooggebergte, kampeerden in het wild en waren in de bewoonde gebieden te gast bij de lokale bevolking. Dat leverde uitzonderlijke ontmoetingen op. Het team liep op hun reis tegen allerlei grenzen aan; die de natuur oplegde, grenzen tussen gebieden, grenzen qua welvaart en niet vergeten, de eigen limiet. Over deze grensverleggende bergtocht schreef Katja het boekwerk Lopen over de grens.
In 2015 waren Katja en Henk terplekke, toen Nepal getroffen werd door een rampzalige aardbeving. Over deze ingrijpende ervaring (en de daarop volgende wederopbouw) kan ook worden verteld. Katja is nadien door de Nepalese overheid, samen met een aantal andere internationale klimmers, benoemd tot Goodwill ambassadeur voor het land. Zij is actief betrokken bij de hulp aan het Himalaya land.

Praktische zaken

Katja: “Een cultuurlezing duurt 1½ tot 2½ uur, inclusief pauze. De kracht van de presentatie zit grotendeels in het beeldmateriaal. Het is dan ook een pluspunt als de ruimte enigszins te verduisteren is en de beelden groot geprojecteerd kunnen worden. Desgewenst kan ik mijn eigen beamer en scherm van 3 meter breed meebrengen. Verder bieden zalen met hoge plafonds een voordeel i.v.m. de zichtbaarheid van de beelden, met name bij grote groepen.”

Theaterlezing Nepal Traverse

In 2017 verzorgde Katja in samenwerking met Mondiavisueel een serie theaterlezingen over de 2000 km lange voettocht door Nepal. Dit betreft een twee uur durende, speciale voorstelling met uitgebreid gebruik van video/muziek.
Een extra optreden staat gepland in Theater Haarlem (Philharmonie, Lange Begijnestraat 11) op zaterdagavond 9 februari 2019. Meer info en tickets via het Theater.
Interesse om deze voorstelling te organiseren bij een speciale gelegenheid? Neem dan contact op met Katja Staartjes of Mondiavisueel.